18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü Etkinlikleri

“18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” kapsamında Üniversitemiz Tarih Kulübü tarafından düzenlenen ve iki gün boyunca süren etkinlikler öğrencilerimiz ve akademisyenlerimizin katılımlarıyla gerçekleşti.

Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhami Çolak ve Meslek Yüksekokulu Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Nurcan Dedeoğlu’nun destekleriyle düzenlenen ve Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Şenay Yalçın’ın katılımlarıyla gerçekleşen “18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü” programı günün ve anlam önemine dair konuşmanın ardından Çanakkale Destanı Şiiri ve Anzaklı Asker Annesinin Atatürk’e Mektubu ile devam ederken Müzik Bölümü öğrencimizin seslendirdiği türkülerle sona erdi. Program dijital ortamlarda canlı olarak yayınlandı.

İkinci gününde ise İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Göknur Akçadağ’ın moderatörlüğünde ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Dr. Mehmet Arslan’ın katılımlarıyla gerçekleşen “Amerika Basınında Çanakkale” başlıklı etkinlikte Amerika basını nezdinde Türk imajına ve Çanakkale Muharebesi’ne dair olumlu ve olumsuz haberler üzerine anlatımlar gerçekleşti.

Dr. Mehmet Arslan, “O dönemde ülkeler toprak güvencelerini sağlamak için anlaşmalar yapmak zorundaydılar. Osmanlı’nın savaşa girmesi konusunda Enver Paşa acele ediyor ve Almanya’nın askeri gücünden dolayı yanlarında yer almayı tercih ediyordu. 3 Kasım 1914 yılında Çanakkale’ye ilk harekat gerçekleşti. Mesudiye Zırhlısı’nın batırılması üzerine Amerika basınında Çanakkale’nin geçilebilir olduğuna dair haberlere yer verildi. Psikolojik baskı kurmak adına basın bu haberlere geniş yer ayırdı. Sonraki dönemlerde basında savaşın ekonomik boyutlarına değiniliyor ve bölgenin coğrafi konumuna dair haberler ile kamuoyu bilgilendiriliyordu. Ayrıca kamuoyu üzerinde yanlış algı yaratmak için basında Türklerle ilgili çeşitli karikatürlere yer verilirken 18 Mart tarihinde kazanılan zaferle birlikte hasta diye nitelendirilen Osmanlı Devleti’nin kendine geldiğinden bahsedildi.” diyerek döneme dair anekdotlarla konuyla ilgili bilgilerini öğrencilerimizle paylaştı.

Programın kapanış konuşmasında katılımcılar tarafından Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitlerimiz saygı ve rahmetle anıldı.

Yayınlanma Tarihi: 19.03.2021