Emekli Büyükelçi Dr. Oğuz Çelikkol, Diplomasi Günleri’nin Konuğu Oldu

Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Topluluğu, Emekli Büyükelçi Dr. Oğuz Çelikkol’u üniversitemizde ağırladı.

Büyükelçi Çelikkol konuşmasının ilk bölümünde öğrencilerimize Türkiye’de Dışişleri Bakanlığı’nın gelişimini ve diplomat olmanın yollarını anlattı.

Konuşmasının ikinci bölümünde Çelikkol, Dışişleri Bakanlığı’ndaki kariyeri boyunca Ortadoğu coğrafyasıyla ilgili izlenim ve deneyimlerini aktardı. Ortadoğu’da 2011 yılında başlayan Arap Baharı ve sınır komşumuz Suriye’ ye etkileri ve iç savaş hakkında konuşan Çelikkol; Hafız Esad sonrası başa geçen Beşar Esad ile birlikte Suriye ve Türkiye arasındaki tarihsel sorunların çözümüne yönelik önemli gelişmeler kaydedildiğini ancak Suriye iç savaşının bu olumlu havayı tamamen yok ettiğini belirtti. Çelikkol, Türkiye sınırındaki ABD destekli PYD güçlerinin oluşturmaya çalıştığı Kürt koridoruna karşı Türkiye’nin geliştirdiği dış politika ve askeri harekatın etkilerine değindi.

Büyükelçi Çelikkol konuşmasının son bölümünde Ortadoğu’daki İsrail-Filistin sorunu hakkında değerlendirmelerde bulunarak; BM’nin tüm kararlarına rağmen İsrail’in işgallerini genişletmesinin açıkça uluslararası hukuka aykırı olduğunu ancak uluslararası toplumdan gerekli güçte destek bulamayan Filistin hükümetinin yalnız bırakıldığını aktardı.

Filistin yönetiminin devlet olarak zayıf örgütlenmesinin güçlendirmesi gerektiğini belirten Çelikkol, bundan sonraki süreçte yapılacak olan barış görüşmelerinde İsrail tarafının işgal ettiği yerlerden geri çekilmeyeceğini ve Yahudi yerleşimcilerin statüsü hakkında da taviz vermeyeceğini düşündüğünü söyledi.

Yayınlanma Tarihi: 17.05.2018