Fare zehirleri doğal yaşamı tehdit ediyor: Kedi ve köpekler tehlikede

Şehirlerdeki fare zehirlerinin doğal yaşamı tehdit ettiği belirtildi. Nişantaşı Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nden Doç. Dr. Sevcan Aydın, “Fare zehirlerinin genel olarak şehir ve çevresinde kullanıldığını düşünürsek, şehirde de popülasyon olarak kedi ve köpek yoğunlukta olduğundan bu iki canlı türünde zehir kalıntısı görülmesi olasıdır” dedi.

Popular Science Dergisi’nde yayımlanan bir haberde şehirlerdeki fare zehirlerinin doğal yaşamı tehdit ettiği belirtildi. Habere göre Güney Afrika’da yapılan bir araştırmada evlerde ve restoranlarda kullanılan fare zehirlerinin dolaylı olarak birçok vahşi hayvanı tehdit ettiğini gösterdi. Bir ulusal parkta 41 farklı hayvan türü üzerinde yapılan araştırmada bu hayvanların yüzde 82’sinde fare zehri kalıntılarına rastlandı. Araştırmacıların tahminlerine göre fareleri bir anda değil de yavaş yavaş öldüren zehirler onları yavaşlatıyor ve güçsüz düşürüyor. Bu durumdaki fareler de vahşi kedilere ve diğer hayvanlara daha kolay yem olarak zehri onlara aktarıyor.

Daha önce benzer bir durumla ABD’de karşılaşılmış ve California’da birçok vahşi hayvanın zehirlenmesinin nedeninin yasadışı kenevir üreticilerinin kullandığı fare zehri olduğu ortaya çıkmıştı.

“Farelerin yaşam alanlarımıza girmesiyle birlikte onlardan kurtulmak için geliştirdiğimiz yöntem belirli alanlara zehirler koymaktır. Fakat bu zehirler ani bir şekilde öldürmüyor. Fareleri belirli bir süre halsiz durumuna getiriyor ve sonunda öldürüyor” ifadelerini kullanan Nişantaşı Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü’nden Doç. Dr. Sevcan Aydın, “Halsiz olan fareler ilacın etkisinden ölmeden önce başka etkenler de mevcuttur. Bunlardan biri farelerin daha kolay av haline getirilmesi. Kolay avlanan fareler de ise bulunan zehir ve toksin maddeler avlan canlıya geçmekte ve bir süre sonra üst sınıfta bulunan canlıda birikmektedir. Bunların sonucunda farklı hastalıklar ortaya çıkmakta hatta ölmektedirler” dedi.

“FARE- KEDİ-KÖPEK ÜÇGENİNDE BİRİKİM ARTMAKTA”

Şehirlerdeki fare zehirlerinden kedi ve köpeklerin de etkilenebileceğini işaret eden Doç. Dr. Sevcan Aydın, “Bu konuya Türkiye açısından bakıldığında, fare zehirlerinin genel olarak şehir ve çevresinde kullanıldığını düşünürsek, şehirde de popülasyon olarak kedi ve köpek yoğunlukta olduğundan bu iki canlı türünde zehir kalıntısı görülmesi olasıdır. Güney Afrika da olduğu gibi vahşi doğada bulunan canlılara da çok etki etmemektedir. Tabi bu kalıntıların birikmesine canlı üçgeni açısından da bakıldığında her bir sınıfta bulunan toksin miktarı değişmektedir. Şu şekilde, farelerde bulunan zehir kedilere, kedilerde bulunan zehir kalıntıları ise köpeklere aktarılmaktadır. Bunun sonucunda fare- kedi-köpek üçgeninde birikim artmaktadır” diye konuştu.

FARE ZEHRİ KULLANIMINA DÜZENLEME ÖNERİSİ

Ekoloji zinciri üzerindeki müdahalelerin farklı sonuçlar ortaya çıkarabileceğinin altını çizen Doç. Dr. Aydın, “Fare zehrinin kullanılmasına bir düzenleme getirilmelidir. İşte bunun nedeniyle, farelerin ortamımızdan uzaklaştırmak için farklı yollar bulunmasıdır. Buna örnek olarak farklı canlı türlerinde kullanılan, yazın bizi rahatsız eden arılar için kahvenin yakılması ya da sinekler için duman açığa çıkarmak gibi yöntemler

söylenebilir. Bunlar gibi farelerin sevmediği koku ya da bitkilerin etrafa konulması yöntemi geliştirilebilir” açıklamasında bulundu.

Doç. Dr. Aydın sözlerini şöyle tamamladı:

“Bunlara ek olarak şu an da kullanılmakta olan ses dalgalarıyla uzaklaştırma sistemi yaygınlaştırılabilir. Bu yöntem insanlarında duyabileceği bir ses olduğundan farelerin daha yoğun olduğu yerlerde bulunması ya da bodrum katlarında kullanılması uygundur.”

Yayınlanma Tarihi: 02.12.2019