Nişantaşı Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Öğrencilerinden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi'ne Ziyaret

Nişantaşı Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencileri, mesleki birikimlerini arttırmak amacıyla Dr.Öğretim Üyesi Zehra Özkeçeci ile birlikte Çemberlitaş’ta, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’ni ziyaret ettiler.

1984-1988 yılları arasında restore edilip 9 Mayıs 1988 tarihinde hizmete açılan Çemberlitaş’taki Basın Müzesi hakkında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto ve Genel Sekreter Sibel Güneş bilgilendirme yaptı. Başkan Turgay Olcayto ve Genel Sekreter Sibel Güneş Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin faaliyetleri konusunda öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Öğrenciler, etkinlik boyunca eşlik ederek birikimlerini aktaran Başkan Turgay Olcayto ve Genel Sekreter Sibel Güneş’e teşekkür ederek birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler.

Öğrenciler, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’nde basına emeği geçmiş kişilerin anı eşyaları, fotoğrafları, yağlı boya tablolarını incelediler. Müze ayrıca basın teknolojisi ve teknoloji ile üretilen eserleri bünyesinde barındırmasıyla dünyadaki sayılı müzeler arasında yer almaktadır.

Basın Müzesi, basın teknolojisinin başlangıçtan günümüze değişimini gözler önüne seriyor. Müzede Türkiye’deki ilk basım olayı olarak bilinen 1729’da İbrahim Müteferrika’nın kurmuş olduğu matbaanın maketi ve bastığı örnekler, taşbaskı, düz baskı makinesi, rotatif, giyotin ve çeşitli dönemleri yansıtan baskı makineleri yer alıyor.
Türk gazetecilik tarihinin başlangıcı olan 1828 tarihli Vakayi-i Mısriye gazetesi ile basın tarihinin ilk basamaklarını anlatan belgeler ve gazeteler, 2. Meşrutiyet’le birlikte gerçekleşen basın patlaması, Meclisin açılışı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu, Latin harflerine geçiş ve günümüze kadar ki süreci içeren belgeler, fotoğraflar da Basın Müzesi’nde bulunuyor. Basın Müzesi'nin salonlarında basın teknolojisinin başlangıçtan bu yana geçirdiği evrimi izlemek mümkünr. Taşbaskı örnekleri, düz baskı makinesi, rotatif tipo entertip, prova tezgahları, giyotin, eski daktilolar, teleksler, telefotolar arasında ücretsiz olarak nostaljik bir gezi yapabiliyor. TGC Basın Müzesi’nde basına emeği geçmiş kişilerin anı eşyaları, fotoğrafları, yağlı boya tabloları, hobileri sergileniyor. Müze ayrıca basın teknolojisi ve teknoloji ile üretilen eserleri bünyesinde barındırmasıyla dünyadaki sayılı müzeler arasında yer alıyor.

BASIN ŞEHİTLERİ

6 Nisan 1909’da Galata Köprüsü üzerinde katledilen ilk gazeteciden günümüze kadar öldürülen gazetecilerin fotoğrafları, “Öldürülen Gazeteciler” bölümünde yer alıyor. Basın Müzesi, Nazım Hikmet, Sabahattin Ali, Peyami Safa, Namık Kemal, Reşat Nuri Güntekin, Burhan Felek, Abdi İpekçi, Uğur Mumcu, Çetin Emeç, Hrant Dink, Mehmet Ali Birand ve 15 Temmuz şehidi Mustafa Cambaz gibi iz bırakmış gazeteci ve yazarların hatıraları ve portreleri ile gazetecilik tarihine yolculuk imkanı sunuyor.

Her yıl 15 bin kişinin ziyaret ettiği, kütüphanesinde gazetecilik ve iletişimle ilgili 30 bin kitap bulunan Basın Müzesi, kamuya yararlı bir dernek olan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin çabalarıyla ayakta durmaya devam ediyor.

Yayınlanma Tarihi: 10.05.2019