Türk Savunma Sanayinin Türk Dış Politikasına Etkisi

Nişantaşı Üniversitesi Maslak 1453 Neotech Kampüs’te, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Kulübü tarafından “Türk Savunma Sanayi’nin Türk Dış Politikasına Etkisi” başlıklı bir konferans düzenlendi. Türkiye’nin savunma sanayindeki gelişmeler ve bu gelişmelerin dış politikaya olan etkilerinin değerlendirildiği konferansta, yakın bölgedeki gelişmeler ve ülkemizin komşularıyla olan ilişkileri gibi konulara değinildi. TOBB Savunma Sanayi Meclisi Başkan Yardımcısı ve FNSS Savunma Sanayi Sistemleri A.Ş. Baş Danışmanı Haluk Bulucu’nun konuk olduğu konferansın moderatörlüğünü, Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Biçer üstlendi.

“GÜÇLÜ VE BAĞIMSIZ BİR ORDUYA KENDİ SAVUNMA SANAYİMİZİ KURARAK ULAŞABİLİRİZ”

Türkiye’nin coğrafi olarak çok kritik bir konumda olduğuna değinen Haluk Bulucu, “İnsanların tabiatını ve etrafımızdaki komşularımızı göz önünde tuttuğumuzda bu coğrafyada sağlam kalabilmek için güçlü ve bağımsız bir orduya şiddetle ihtiyacımız vardır. Dolayısıyla bunu ancak kendi savunma sanayimizi kurarak gerçekleştirebiliriz. Ayrıca savunma sanayimizi kurarken ordumuza para harcamamız da gerekli. Bu nedenle kendi lüksümüze değil, öncelikli olarak ulusal güvenliğimize önem vermeliyiz. Bunu da ancak bağımsız bir savunma sanayisiyle gerçekleştirebiliriz.” şeklinde konuştu.

“SAVUNMA SANAYİSİ ALANINDA TÜRKİYE KENDİSİNE YETİYOR”

Savunma sanayisinde ana sistemler içinde, deniz ve kara sistemleri alanında Türkiye’nin kendisine yetebileceğini vurgulayan Bulucu, “Savunma sanayi alanında Türkiye kendi bağımsızlık çağına giriyor. Nitekim özellikle güç paketleri gibi bazı alt sistemlerde, maalesef hala dışa bağımlıyız. Ancak Türkiye bu alanlarda da önemli gelişmeler göstermektedir. Savunma sanayisi alanında Türkiye'nin 27 yıllık bir geçmişi vardır. Bu kısa sürede aldığımız yol ile bu alanda çok uzun mesafeler kat ettik. Savunma sanayimiz, önümüzdeki yirmi yıl içinde kendisine özgü sistemler bütününü oluşturabilecek güçtedir. Nitekim yapılan çalışmalar da bunu gösteriyor. Bu bağlamda Türkiye savunma sanayisinde stratejik bütünlük sağlamalıdır” açıklamalarında bulundu.

"SAVUNMA SANAYİNİZ İYİYSE SİYASİ ARENADA DA GÜÇLÜSÜNÜZ"

Savunma sanayinin dış politikaya etkilerine de değinen Bulucu, "Örneğin kıtalararası füzeleriniz, nükleer silahlarınız var. Masaya oturulduğu zaman karşı tarafın üzerinde yaratılan etki ister istemez fazla oluyor. Kuzey Kore veya İran'a baktığımızda onların tavrı bizlere belki hoş gelmeyebilir ama kesinlikle çocuksu hareketler yapmıyorlar, akıllıca davranıyorlar. Bu hareketleriyle büyük güçler karşısında politik bir güç kazanmaya çalışıyorlar. Siyasiler de bu konuları kendi aralarında konuşuyorlar ve masaya oturduklarında daha güçlü olabilmek adına savunma sanayilerini güçlendiren adımlar atıyorlar" diyerek sözlerini noktaladı.

Milli savunma sanayisi alanında yapılan önemli çalışmalar ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. projelerinin, ülkemiz adına yarattığı diplomatik ve politik ivme gibi ilgi çekici güncel başlıkların da konuşulduğu konferans, katılımcıların büyük ilgisiyle tamamlandı.

Yayınlanma Tarihi: 15.01.2018