Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Tezcan, TRT2 Kanalına Konuk Oldu

Üniversitemiz Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Tezcan, TRT2 Kanalında yayınlanan, Günseli Kato’nun sunduğu ‘Miyako’dan Payitahta’ programına konuk oldu.

Uzun yıllar Topkapı Sarayı’nda Padişah Elbiseleri Bölüm Sorumlusu olarak görev yapan Tezcan, programda kostümler ve tekstil üzerine merak edilen soruları yanıtladı.

Öğrenciliği ve çalışma hayatına da değinen Tezcan, Osmanlı öncesi Bizans Dönemi’ni araştırdığı  ‘Topkapı Sarayı ve Çevresinin Bizans Devri Arkeolojisi’ isimli doktora tezinin sarayın arkeolojisi üzerine yazılan ilk Türkçe kitap olmasıyla bugün kaynak kitap olarak kullanıldığını söyledi.

Çalışmanın hazırlanması esnasında, daha önce girilmemiş sarnıçlara indiğini ve gözlemlerini çalışmasına aktardığını söyledi. Araştırma esnasında gördükleri ve öğrendikleri sayesinde daha da meraklandığını ve bu sayede yıllar boyu araştırma yaptığından bahseden Tezcan; çalışmasında otuzdan fazla sarnıç incelemesinin yer aldığını, hatta bilinenler dışında kendisinin keşfettiği birçok sarnıcın eserde yer aldığını belirtti.

Topkapı Sarayı’nda çalıştığı dönemde korunmasından görevli olduğu tılsımlı gömlekler hakkında da konuşan Tezcan, üzerlerinde o döneme dair yer alan yazıları ve tarihleri ile gömleklerin geçmiş hakkında birçok bilgi verdiğini belirtti. Bir gömleğin, birçok kişinin elinden çıktığını, yıllarca tasarlandığını ve dikildiğini söyleyen Tezcan, bu konuda hazırladığı serginin ardından gördüğü ilgi sebebiyle bu konuda bir kitap yazdığını sözlerine ekledi.

Türkiye’nin bir tekstil ülkesi olduğundan  söz eden Tezcan, birçok ülke vatandaşının bu konuda ülkemize karşı ilgisinden bahsederek sözlerini noktaladı.

Yayınlanma Tarihi: 22.03.2021