90 (212) 210 10 10

TR

ENG

HABERLER

İstiklal Marşı’mızın Kabulünün 100. Yılında Mehmet Akif Ersoy Anıldı

İstiklal Marşı’mızın Kabulünün 100. Yılında Mehmet Akif Ersoy Anıldı

Nişantaşı Üniversitesi Sosyoloji Kulübü tarafından düzenlenen “İstiklal Marşı’nın Kabulü Bağlamında Mehmet Akif Ersoy’u Anma Etkinliği” 12 Mart tarihinde Zoom platformu üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Etkinliğe Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı’ndan araştırmacı ve yazar Tahsin Yıldırım konuşmacı olarak katılım sağladı.

Akademisyen ve öğrencilerin yoğun ilgisiyle gerçekleşen etkinlikte Mehmet Akif Ersoy’un milli mücadeledeki önemi ve İstiklal Marşı’nın ortaya çıkış hikâyesi anlatıldı.

İstiklal Marşı’nın kabulünün 100. yılına vurgu yapan Yıldırım, milliyetçiliği rakamsal bir ifadeyle sembolleştirmek adına 100. yılın çok önemli olduğunu belirtti.

Tahsin Yıldırım, ”Milli mücadelede Osmanlı Devleti’nin bir marşı yoktu ve hem devlete hem de millete bağlı bir marş olmalıydı. O dönemde cephedeki askerleri coşturacak, onların morallerini yükseltip manevî duyguları güçlendirecek bir millî marşın hazırlanması düşüncesi gündeme geldi. Bu noktada Mehmet Akif’in kaleminden İstiklal Marşı dizeleri döküldü. Mehmet Akif yazdığı dizelerle bizlere zaferin müjdesini vermiştir. Dizelere önce korkma diye başlasa da hakkını bayrağa helal eden bir Mehmet Akif görüyoruz. Kendisi bu cennet vatana sahip çıkmak için ailesini ve kendisini feda ederek yola düşmüştür. Gençlerimize de hürriyet-i bağımsızlığı sembolleştiren İstiklal Marşı’nı bırakmıştır.” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Apply Nişantaşı