ETKİNLİKLER

10. ULUSLARARASI YENİLENEBİLİR ENERJİ ARAŞTIRMA VE UYGULAMALARI KONFERANSI (ICRERA 2021) 26-29 Eylül 2021 tarihleri arasında Nişantaşı Üniversitesinde çevrimiçi ve yüz yüze devam etti.

25 Eylül tarihinde, IEEE tarafından desteklenen Yenilenebilir Enerji Araştırma ve Uygulamaları konularında 4 farklı temel eğitim ile başlayan konferans, 5 farklı davetli konuşmacı, 18 Bilimsel Oturumun bulunduğu konferansa yüz yüze ve çevrimiçi 250’ye yakın uzman 34 farklı ülkeden katılmıştır.

Web of Science verilerine göre; 2016 yapılan konferansta yapılan 207 yayına 267; 2017 yapılan konferansta yapılan 213 yayına 1066; 2018 yapılan konferansta yapılan 259 yayına 1495 atıf alan bu konferansın h-indeksi 14; son 3 yıldaki Etki Faktörü 4,16 ve yıllık makale başına alınan ortalama atıf oranı ise 1,97’dir.

İlk olarak Japonya Nagasaki de yapılan IEEE detekli ICRERA Konferansı ilk kez ülkemizde İstanbul’da Nişantaşı Üniversitesi Yerleşkesinde yapıldı. Bu etkinliğin Açılış Konuşmalarını; Yoshinobu Higashi (Japonya'nın Eski Romanya Büyükelçisi, Onursal Başkan ICRERA 2021), Hidehiko Kikuchi (TMEIC Kıdemli Danışmanı, ICRERA 2021 Onursal Başkanı, Japonya), Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Profesör Dr. Şenay Yalçın, ICRERA 2021 Konferans Başkanı Profesör Dr. İlhami Çolak, Konferans Eşbaşkanları Profesör Dr. Fujio Kurokawa (Nagasaki Uygulamalı Bilimler Üniversitesi) ve Profesör Dr. Şeref Sağıroğlu (Gazi Üniversitesi) yapmışlardır. Konuşmacılar özetle dünyanın yüz yüze olduğu karbon problemine çözüm bulmanın en iyi yolunun inovasyon ve argeden geçtiği, Yinelenebilir Enerji konusunda yapılacak olan araştırmaların ve geliştirilecek olan uygulama ve teknolojilerin buna katkılar sağlayacağı, bu tür etkinliklerin yenilenebilir enerji alanlarda karşılaşılan problemlerin çözümlenmesinde çok önemli olduğu özetlenmiştir.

Bu etkinliğe ev sahipliği yapan Nişantaşı Üniversitesi Rektörü Sn. Prof. Dr. Şenay Yalçın yaptığı konuşmasında; “bu yıl 10. yapılan bu etkinliğin ülkemizde ilk kez yapılması ve bu etkinliğe Nişantaşı Üniversitesinin ev sahipliği yapmasından büyük mutluluk duyduğunu ”Nişantaşı Üniversitesinin bu konularda başta ülkemiz olmak üzere dünya bilimine katkı sağlamayı sürdürdüğünü” iletmiş, emeği geçenlere ve katkı sağlayanlara teşekkür etmiştir.

Bu yıl yapılan konferansa davet edilen konuşmacılar ve tartışılan konu başlıkları aşağıda kısaca verilmiştir.

- Elektrikli Araçlar - Mevcut Durum ve Gelecek Trendler; Profesör Dr. Bülent Sarlioglu Wisconsin Güç Elektroniği ve Elektrik Makineleri Bölümü Müdür Yardımcısı, Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi, Wisconsin Üniversitesi – Madison, ABD; ve Prof. Dr. Bülent Ertan, Atılım Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği Bölümü,Türkiye.

- Yüksek Güçlü Çift Aktif Köprü Tasarım, Modelleme ve Uygulama, Profesör Adel Nasiri, Güney Karolina Üniversitesi (USC), ABD,

- Modüler Çok Düzeyli Dönüştürücülerin Düşük Frekans Modülasyonu, Profesör Dr. Carlo Cecati, DISIM & DigiPower SRL, Universitá Degli Studi Dell'Aquila, L'Aquila, İtalya

- Yeşil Geçişe Uygun 0 Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Hedefi: Zorluklar ve Çözümler, Profesör Dr. Rosario MICELI, Palermo Üniversitesi, İtalya,

- Güç Elektroniğinin Karbon Nötrlüğüne Katkıları, Dr. Masayuki TOBITA, TMEIC Başkan Yardımcısı, Japonya,

- Büyük Ölçüde Yenilenebilir Kaynaklardan Güçlendirilen Sistemlerde Dört Farklı Enerji Depolama Süresi, Profesör Dr. Seamus Garvey, Nottingham Üniversitesi, İngiltere,

- Devre Topolojisine ve Kontrolüne Dayalı Akıllı Evirici için Minimizasyon Teknolojileri, Profesör Dr. Jun-Ichi Itoh, Nagaoka Teknoloji Üniversitesi, Japonya,

- Sürdürülebilirliğe Doğru Yol Olarak Enerji Esnekliği, Profesör Dr. Joao Martins, Nova Üniversitesi, Lisbon, Portekiz,

- Grid Sistemlerde Depolama, Profesör Dr. Pavol Bauer, DELFT Teknik Üniversitesi, Hollanda,

Belirtilen bu davetli konuşmalarla birlikte faklı konularda 79 adet sözlü bildiri sunulmuştur.