90 (212) 210 10 10

TR

ENG

HABERLER

Yapay zekaya ‘sınır’ önerisi

Yapay zekaya ‘sınır’ önerisi

Nişantaşı Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Grafik Tasarımı Bölümü tarafından Tasarım Günleri etkinliklerinin ikincisi gerçekleştirildi.

Grafik Tasarım Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ghonche Ghojoghi moderatörlüğünde yürütülen etkinlikte, Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat Bölümü’nden Dr. Öğr. Gör. Erkan Çiçek ve Doç. Dr. Ahmet Dolunay ihtiyaçlar doğrultusunda şekillenen geleceğin meslekleri, endüstri 4.0 ile birlikte sosyal medya ortamında sanal kimlik ve tasarlanma süreçleri hakkında bilgi ve tecrübelerini öğrencilere aktardılar.

Mesleklerin değişime uğramasında o meslekleri icra ederken kullanılan araçların önemli rol oynadığını söyleyen Doç. Dr. Ahmet Dolunay, “Endüstri 4.0’a baktığımızda pek çok mesleğin teknolojiyi, yapay zekâyı kullandığını görüyoruz. Şu an dünyada tanımlı 43 bin tanımlı meslek var. Ancak yapay zekâ ile beraber pek çok yeni meslek ortaya çıkacak. Özellikle robotların işin içine girmesiyle meslekler boyut atlayacak. Bu noktada robotların zararlı mı yararlı mı olacağı konusu insanın kullanım amacına bağlıdır. Siz o robotları nasıl kodlandırıyorsanız o şekilde hareket edecektir. Şu an dünya çapındaki etik kurallar kapsamında bütün yazılımcılara dikte edilen şey insana zarar vermemesi. İkinci kural ise insan ile robot arasında tercih yapması gerekirse insanı tercih etmesi. Eğer birileri bunlara uymazsa o zaman zarar verebilir. Ancak bunun önüne geçecek olan uluslararası bilinç oluşturmadır. Yapay zekâ sınırlı kalmalı, insanlara zarar vermemeli, hayatın ya da özgürlüğün sınırlarını zorlamamalıdır” dedi.

YARI İNSAN YARI ROBOTLAR ÜRETİLECEK

Dr. Öğr. Gör. Erkan Çiçek ise, “Endüstri 5.0 ile birlikte yapay zekâ insanların kimliği yeniden inşa edilecek ve globalleşecek.. Bu da sosyal medyada ve toplumda kimliklerin aynılaşmasına neden olacaktır. İleride psikolojik sorunlara neden olacak. Endüstri 5.0’da yarı insan yarı robot olan insanlar üretilecek. Bu da kontrol edilemeyen kimlikler, kontrol edilemeyen insanları ortaya çıkaracaktır. Ticaret internete kaydığı için devletler bunun önüne geçerek internet tabanlı mecralarda ciddi tedbirler alacaklar. Sosyal medya devletler tarafından gözlem altına alınacak. Ticaret işin içine girdiği için evrensel hukuk kuralları ortaya çıkacaktır” ifadelerini kullandı.

Seminer ile birlikte Grafik Tasarım bölümü öğrencilerin tasarladığı afişler “Geleceğin Meslekleri” adı altında sergilendi.

Apply Nişantaşı