Üniversiteli Paramedikler Hayat Kurtarmak İçin Yarışıyor

Hastane öncesi acil bakımın önemli bir parçası olan paramedikler, acil sağlık hizmetleri için hazırlanıyor. Geçtiğimiz ay sağlık meslek yüksekokulu ilk ve acil yardım öğrencileri, oluşturdukları senaryolarla tatbikatlarını yaptılar ve kıyasıya yarıştılar.

Paramedik Derneği İstanbul Komisyonu, İstanbul Bakırköy Avrupa Komuta Kontrol Merkezi’ne “1. Ulusal Üniversiteler Arası Ambulans Ralli (ÜNİRALLİ)”sini düzenledi. Üniversitelerin Paramedik bölümü öğrencilerinin katıldığı “Geleceğin Paramedikleri Hayat Kurtarıyor” sloganıyla yola çıkan ÜNİRALLİ, medikal etap, toksikoloji, travma ve taşıma etabı olmak üzere dört aşamada gerçekleştirildi.

Nişantaşı Üniversitesi İlk ve Acil Yardım Programı öğrencileri, ÜNİRALLİ’de 21 üniversite arasında taşıma etabında birinci oldu. Tüm etaplarda yarışan üniversite öğrencilerimiz dördüncülük kazanmışlardır.

Üniversiteli sağlıkçılar yaptıkları uygulamalı eğitimle, iş yaşamı için hazırlık yapıyor. Nişantaşı Üniversitesi Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı öğrencileri, oluşturdukları senaryolarla tatbikat yaptı. Nişantaşı Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Tuncel Öz, Nişantaşı Üniversitesi bünyesine 2011 yılından beri paramedik yetiştirdiklerini söyledi. Paramediklerin acil sağlık hizmetleri yönetmeliğindeki değişiklikle 2004 yılında 112 ambulanslarında çalışma olanağı bulduğunu belirten Öz, öğrencilerinin derslerde yaptığı uygulamaları arasında yer alan kalp masajı, defibrilasyon, ilaç uygulaması, yaralıya müdahale gibi hayati uygulamaların örneklerini sergileyerek hastaya müdahalenin nasıl yapıldığına dikkat çekmek istediklerini vurguladı. Öz, alanında deneyimli, saha bilgisi ve donanımına sahip Öğretim Görevlileri ve Paramedik Derneğinin destekleri ile eğitimleri sürdürdüklerine değinerek, “Acil bir durum sırasında Sağlık Bakanlığı’nca belirlenmiş protokollerle olay yerinde müdahale yeterliliğine sahip paramediklerin yetişmesi, hastane öncesi sağ kalım oranını yükseltir. Hastaların ekipmanlarla hastaneye aktarımlarının sağlanması sakat kalma olasılığını düşürecektir. 112 ambulansları günde binlerce çağrı alıyor. Paramedikler vakalarında bilgi, deneyim ve vicdan gerektiren uygulamalarla hastaya ilk müdahaleye yapıyor” dedi.

Yayınlanma Tarihi: 10.05.2018